11 Şubat 2014 Salı

Yenidoğan Sarılığı

Hastaneden çıktıktan 3 gün sonra ilk doktor randevumuz vardı. Hastane çıkışında 9.3 olan sarılık değerimiz 13.6 ya çıkmıştı. Yani yenidoğan sarılığı olmuştu minik prensesim. Yeni doğan sarılığı bebeklerin neredeyse %60 ında görülebiliyor.

Sürekli takipte kalınıp gereken önlemler alındığında ise yaklaşık 3 hafta içinde tamamen kayboluyor. Tabi bir de ileri düzeydeki sarılık var ki 15-16 dan sonrası mutlaka hastanede ışın altında kalarak tedavi edilebiliyor.

Sarılık önce gözlerden ve bebeğin göbeği etrafından anlaşılabiliyor. tenine parmağınızın ucuyla hafifçe bastırıp parmağınızı çektiğinizde portakal rengi gibi bir renk görüyorsanız bu sarılık göstergesi.

İleri düzeyde olmayan yenidoğan sarılığını kolayca atlatabilmenin en önemli ve hatta tek yolu sürekli emzirmek, emzirmek ve emzirmek. Bebeğin bu dönemde oldukça sık ve sürekli emmesiyle idrarla sarılık atılabiliyor. Bunun dışında bebeği ışığın bol olduğu bir odada tutmak da gerekiyor. Sarılık önce vücuttan atılıyor, en son ise bebeğin gözündeki beyazın normal rengini almasıyla kayboluyor.

Bu arada; belki batıl belki ananeden kalma bir inanış ama ben beşiğin kenarına bir de sarı tülbent koydum :) herkes inanır mı bilmem ama bence kolay atmamızda faydası oldu (kesin psikolojik biliyorum ama sarı sarıyı çekti) :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder