22 Şubat 2014 Cumartesi

Mamaya Ne Hacet

3.720gr doğan minik prensesimiz hastane çıkışında 3.340 a düştü. Yenidoğan bebeklerin hastane çıkışlarında kilo vermeleri çok normal bunun yanına bir de yenidoğan sarılığı elenince kaçınılmaz...

Ancak bizim miniğimiz biraz nazlı çıktı. Öyle ki 15 günlük kontrolünde henüz 3500 gr a dahi ulaşamamıştı. Biz çok şanslıyız ki doktorumuz müthiş biri.. Bahçeşehir de özel muaynehanesi olan Serap Gülçür, gerçekten hem bir çocuk doktoru hem de ebeveyn psikologu diyebiliriz. Kilo alınmamasına bağlı olarak her hafta kontrol e gitmemiz gerekiyordu. Buna göre haftalık kilo alımlarımız takip edilecek ve anne sütünün gelişimine yeterli olup olmadığının değerlendirmesi yapılacaktı. "Kesinlikle" olmaz dediğim mama yı, vermemesi en son seçenek olduğunu söylemesini duymak içime biraz olsun su serpmişti.

Ben oldum olası çocuğa mama verilmesine karşıyım. Kaldı ki sütüm vardı, bunu biliyordum.. Normal şartlarda ilk 1-2 aylarında bebekler ortalama haftada 200-250 gr arası alırlar bu da ortalama ayda 750-1000 gr a denk geliyor. Bizim bebişimiz ise 40 gün boyunca gittiğimiz doktor kontrollerinde sadece bir hafta 140 gr aldı, diğer haftalarda ise max. 100-120 gr. o da dışarıdan desteklerle... Peki nasıl dışarıdan destek? Bebişimiz biraz nazlı olduğundan sütü çekmek yerine annesini koklamayı tercih ediyordu, dolayısıyla beslenmesini erteliyor ve kilo alamıyordu. Bunun için yapılabilecek şey; süt sağmak sonrasında da şırınga veya çay kaşığıyla bebeğe vermek. İlk haftalarda sadece elimle süt sağma işlemini yapıyordum ve günde 3 öğün dışarıdan 10 cc lik şırıngayla bebeğimize veriyorduk. Ama şırıngayla süt vermek tam bir işkenceye dönüşüyordu hepimiz için... sütün yarısı ağzına, yarısı dışarı gidiyordu. Ancak yapacak birşey yoktu, tam da bu dönemde biberon veremezdik. Biberon çok kolay akıttığından zaten çok fazla çekemeyen bebeğimiz için tam bir kolaylık olacaktı, ve bu belki de emmesini iyice azaltacaktı.

İlk 3 ay düznli olarak şırıngayla dışarıdan süt vermeye devam ettik, hem emdi, hem süt takviyesi aldı ve her ay aynı istikrarla 450-500gr aldı. Bu demek oluyordu ki bizim bebeğimiz biraz narin çıtı pıtı olacaktı. Varsın öyle olsun...sağlığı kilosundan önemli. Ancak gelişimi çok iyiydi bu yuzden mamaya hiç gerek yoktu.

3. ayda ise şırıngayla işkenceye dönüşen dışarıdan süt vermelerimizi doktorumuzun da tavsiyesiyle anne göğsüne en yakın diye tabir edilen biberonlardan biriyle vermeye başladık. Bununiçin oldukça fazla araştırma yaptık ve en iyisinin "Medela Calma" olacağına karar verdik. Calma nın fiyatı değer biberonlara göre neredeyse 4-5 kat olsa da çok farklı olduğu kesin... Toplu iğne ucu gibi olan bir delikten çıkacak sütü bebeğiniz aynen annesi kadar kuvvetli emmeli. Buradaki tek fark anne sıcaklığı hissedip onun büyüsüne kapılmadan beslenme saatinde sadece beslenmek:)

Sonuç yine değişmedi yine ayda 450-500gr civarında alabildik... Sonuç olarak Süt geliyordu, bebek sağlıklıydı, gelişimi çok iyiydi ..ehh bu durumda neymiş; kilo alımı bebekten bebeğe değişirmiş, hemen saldırmak telaşa kapılmak yerine mamaya hacet olmadan farklı yolları aramak gerekirmiş...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder